Nu kan du anmäla dig till höstens nybörjargrupper!
Start 11-13 september. Läs mer HÄR.

230819_ny-entre.jpg

 

Välkommen!

Lidingö Fäktklubb har drygt 140 fäktare och är en av landets ledande klubbar på ungdomssidan. Vi har allt från motionsfäktare till elit. Klubben riktar sig till barn från sju års ålder, ungdomar och vuxna. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja med fäktning, alla är hjärtligt välkomna!

Fäktning är en fascinerande sport som har funnits på det olympiska programmet ända sedan de första moderna spelen i Aten 1896. Komplexiteten gör att det är många faktorer som hänger ihop för bli en duktig fäktare. Du måste fatta blixtsnabba beslut för att sedan, inom några hundradelar, vara beredd att ändra din strategi. Du måste koordinera huvud, armar och ben. Det handlar om kondition, styrka och smidighet. Och sist men inte minst om att behärska tekniken.

Till skillnad från många andra sporter krävs dock endast en kvarts introduktion för att man ska ha intellektuell och fysisk behållning av sporten. Sedan har man lärande och behållning för resten av livet! Oavsett förutsättningar kan alla hitta och utveckla sin teknik.

Vi lägger stort fokus vid sunda värderingar, både mänskliga och idrottsliga. Grunden i vårt arbete är att det finns utrymme för de ungdomar som vill ha fäktning som en rolig sport och motionsform och som senare kanske vill starta en mer elitbetonad träning och tävling. 

Målet är att få allt fler ungdomar att växa med fäktningen för att efter ungdomsåren fortsätta med idrotten antingen som motionär eller som tävlingsfäktare, ett intresse som varar livet ut!

 
6416.jpg
 
Olympics+Day+1+Fencing+rYSXOFfVGHvl.jpg
 
detalj_03.jpg

Flera skäl till att börja med fäktning.

klubbmasterskap_00.jpg
erik-o-tjej.jpeg
 
IMG_7617_bluish.jpg

 

På alla områden Sveriges bästa fäktklubb.

På Lidingö Fäktklubb arbetar vi genomtänkt och långsiktigt. Inget får lämnas åt slumpen. Meningen med vår verksamhet är att vi själva ska må bra och utvecklas och världen omkring oss ska bli lite bättre. En nyckelfaktor i vårt ständigt pågående kvalitetsarbete är att alla våra instruktörer är välutbildade och fortbildas kontinuerligt.

Lidingö Fäktklubbs egen Fäktmästare Marcus Rönnmark hälsar på eleverna.

      HÄLSNING.

Ny och egen lokal, helt dedikerad och renoverad åt Lidingö Fäktklubb av Lidingö kommun! På Farkostvägen 3, Lidingö.

      egen fäktsal.

 

Vi lägger stort fokus vid sunda värderingar, båda mänskliga och idrottsliga. Kvalitet är en annan viktig faktor. Som ett exempel är alla instruktörer på klubben välutbildade och fortbildas kontinuerligt. De äldre hjälper de yngre med fäktningstips och annat.

 

        förberedelser.

 

Marcus blev 2017 anlitad av Internationella Fäktförbundet (FIE) som ansvarig fäktmästare för FIE International Fencing Training Camp, i samband med kadett- och junior VM i Bulgarien. Marcus var även coach under tävlingarna för team FIE, vilket hade stora framgångar.

 

Lyssna på intervju/podcast!
Se länk nedan.

ansvarig fäktmästare för FIE International
Fencing Training Camp i samband med VM för
juniorer, bulgarien 2017 och polen 2019.

 

Vid en ceremoni i december 2016 på slottet, får Marcus ta emot Prins Bertils och Prinsessan Lilians idrottsstipendium av Prins Carl Philip, för sitt engagemang inom svensk fäktning. Under utdelningen får Prins Carl Philip en gåva till Prins Alexander i form av en florett av plast, med förhoppning om att den ska glädja och inspirera Prins Alexander till framtida intresse för fäktsporten. "Det skulle värma mitt fäkthjärta om Prins Alexander i framtiden skulle vilja prova på fäktning på Lidingö Fäktklubb. Familjen Bernadotte har stolta fäkttraditioner. Carl Philips farfar Prins Gustaf Adolf var svensk mästare i fäktning och tillika Carl Philips faster Prinsessan Birgitta", säger Marcus Rönnmark.

          prinsstipendiat, december 2016.

Svensk fäktning har inlett ett samarbete med italienska fäktförbundet (FIS). Under en två dagar lång workshop, anordnad av italienska fäktförbundet tillsammans med deras sponsorer, var Internationella Fäktförbundet (FIE) och svensk fäktning, representerade genom ordförande Otto Drakenberg och marknadschef Marcus Rönnmark, inbjudna. Syftet var att få en inblick i hur Italien arbetar med kommunikations- och sponsorfrågor. Ett stort tack riktas till FIS' president Giorgio Scarso och FIS' marknadschef Alessandro Noto för deras generösa samarbetsvilja.

      verona 2017.

Klubbens fina utveckling har uppmärksammats av Svensk fäktning, i media och av Lidingö Stad.

        diverse press.

2016 blev Marcus Rönnmark utsedd till Årets Idrottsledare på Lidingö för sina insatser med Lidingö Fäktklubbs barn- och ungdomsverksamhet, som bidrar till att våra barn och ungdomar får en meningsfull och nyttig fritid. "Det är ett erkännande både för mig och för föreningen! Även om jag är den som startade föreningen och varit drivande, så är det många som har bidragit till den här utmärkelsen", säger Marcus.

 

årets idrottsledare 2016.

Béla Rerrichs minnesfond, stipendiat 2016; "När Marcus nu har bestämt sig för att lämna en relativt trygg och framgångsrik yrkesverksamhet för att istället utbilda sig såväl nationellt som internationellt till Fäktmästare, är det också en stor möjlighet för svensk fäktning. Vi har chansen att få en uppskattad ledare ännu mer engagerad i vår idrott. Béla Rerrichs minnesfond vill därför tilldela Marcus Rönnmark 2016 års stipendium.

 

Béla Rerrich stipendium.

 
os-london-2012.jpg

Vår fäktsal

 

Sedan årsskiftet 2016 har klubben en egen fäktsal som ligger i Baggeby. Den har allt man kan önska av en modern och funktionell fäktsal. Vi har i dagsläget schemalagd träning sex dagar i veckan. Vi ser att en egen fäktsal, som vi har tillgång till dygnet runt, har gynnat den sociala samvaron. Medlemmar stannar kvar efter sina pass och umgås. Eleverna tar hand om varandra. De äldre hjälper de yngre med fäktningstips och annat. Det har blivit som en stor syskonskara. Det är underbart att se!

 
IMG_3354.JPG
faktsalen_05.jpg
 
 
 
 
LoFK_traning_bluish_01.jpg

Eventfäktning

Lidingö Fäktklubb arrangerar företagsevent, barnkalas, kompiskvällar, möhippor och svensexor. Nedan följer en kort beskrivning av våra vuxenevent. När vi har barnkalas leker vi pirater och äter tårta istället!

Fäktningen är för många den mest ridderliga sporten av alla! Den strama gardställningen, den anonyma vita fäktdräkten, den outgrundliga svarta masken, den formella hälsningen – följd av klingornas skarpa klang när striden börjar. Fäktarnas stumma elegans ger en bild av den tyste, mystiske hjälten som oavsett om hon eller han vinner eller förlorar, gör det med en självbehärskning, som gör en till en segrare över sina sinnen.

Det är många faktorer som hänger ihop för bli en duktig fäktare. Du måste fatta blixtsnabba beslut för att sedan, inom några hundradelar, vara beredd att ändra din strategi. Du måste koordinera huvud, armar och ben. Det handlar om kondition, styrka och smidighet. Och sist men inte minst att behärska tekniken.

Fäktpasset inleds med en genomgång av fäktkonstens historia och de olika vapnen florett, värja och sabel. Vi går vidare igenom fäktningens grundpositioner, regelverk, attack och försvar. 

Därefter förbereds gruppen för assault, vilket betyder fri fäktning. Med värjan som vapen har ni nu möjligheten att utmana varandra på duell!

En garde! Prêt! Allez! Duellen kan börja!

För mer information, kontakta Fäktmästare Marcus Rönnmark.

event-Veidekke.jpg
apparater_01.jpg
 
En för alla. Alla för en!
 
 
LoFK_bluish_competitors_02.jpg

Sponsorer och samarbetspartners.